De standaard functionaliteit van Joomla is gemakkelijk uit te breiden met zogenaamde extensies. Er zijn veel uitbreidingen beschikbaar die tegen een geringe vergoeding kunnen worden aangeschaft.

Soms is de standaard functionaliteit van Joomla op een manier te gebruiken dat dergelijke extensies niet nodig zijn. Soms is het handiger om extensies op maat te laten ontwikkelen.

Uitbreidingen

De Joomla extensies zijn onder te verdelen in verschillende groepen:

Componenten

Componenten zijn applicaties met een uitgebreidere interne logica (bijv aanmaken, lezen, updaten en verwijderen van items). Ze worden meestal beheerd via het "Components" menu in de administrator back-end.

Modules

Modules zijn vrij eenvoudige blokken die een soort informatie aanbieden: het menu van de website, de meest recente 5 artikelen, een inlogschermpje aan de zijkant.

Plugins

Plugins draaien op de achtergrond en worden actief als ze door processen worden aangeroepen. Denk bijvoorbeeld aan "content plugins" die actief worden als Joomla's content component actief is, en op de achtergrond automatisch bepaalde handelingen kunnen verrichten, bijvoorbeeld in artikelen e-mail adressen aanpassen dat ze niet door spambots kunnen worden geindexeerd.

Templates

Templates zorgen voor de vormgeving van de website dus zoals de bezoekers de website zien.

Taalbestanden

Door middel van taalbestanden zorgt Joomla dat systeemteksten zoals "read more/ lees verder" in elke gewenste taal getoond kunnen worden.

Waar te vinden

Via de Joomla Extension Directory zijn veel extensies te vinden die meestal verkrijgbaar zijn tegen een geringe vergoeding. Er is veel kwaliteitsverschil tussen de extensies qua: functionaliteit, vormgeving, usability, kwaliteit van de code en de samenwerking met andere extensies. Het inwinnen van advies bij collega Joomla gebruikers of betaald advies bij een professioneel Joomla bedrijf kan veel tijd en geld besparen.

Maatwerk ontwikkeling

Soms is het handiger om maatwerk functionaliteit te (laten) ontwikkelen. Bijvoorbeeld indien specifieke wensen niet door standaard extensies ingevuld kunnen worden. Of indien een organisatie zijn werkwijze/workflow niet wil aanpassen aan de bestaande extensies.

db8 heeft sinds 2005 ervaring met maatwerk extensie ontwikkeling op maat. Enkele voorbeelden:

 • Applicatie waarmee senioren informatie over hulpmiddelen kunnen vinden die het langer thuiswonen vergemakkelijken;
 • Een component om medewerkers mee te beheren die via webservice communiceert wie er aanwezig is. De aanwezigheid wordt gemeten dmv een script op een mini-computer die in het netwerk hangt;
 • Een component waarmee voor een ander component PDFs gegenereerd kunnen worden die automatisch via de mail naar klanten worden gestuurd;
 • Woongids voor organisatie waarmee woningen in Nijmegen beheerd en gevonden kunnen worden;
 • Databasesysteem waarmee locaties op een Google Map worden getoond, inclusief radius zoekfunctie;
 • Authorizatie plugin om bij overheidsinstantie de medewerkers vanuit het intranet automatisch in te laten loggen op een extern kennismanagement systeem;
 • Webapplicatie om e-mail adressen, afkomstig uit extern CRM systeem, te importeren in Acymailing;
 • Calculatie component om bij autoimport de belasting te berekenen en de gegevens via SOAP achtige koppeling beschikbaar te maken voor een VBS applicatie in MSWord waarmee de medewerkers rapporten maken;
 • Een cursistenbeheersysteem voor trainingsbedrijf in IT kantoorapplicaties;
 • Vacaturesysteem voor een uitzendbureau;
 • Artiestenboeksysteem met e-mail notificatie;
 • Kandidaten selectie en sollicitatiesysteem voor een detacheerder in de Ruimtelijke Ordening sector.