Op vrijdag 23 en zaterdag 24 april 2010 werd in Utrecht de vijfde editie van de Nederlandse Joomladagen georganiseerd. Peter Martin gaf op de vrijdag een presentatie over het programmeren van Plugins.

De functionaliteit van Joomla! kun je gemakkelijk uitbreiden met Extensies. De Plugin is zo'n type Extensie, maar wat is een Plugin eigenlijk? En hoe programmeer je ze zelf?

Peter Martin behandelde tijdens zijn presentatie Extensies in het algemeen (verschillen tussen Componenten, Modules en Plugins), de werking van Plugins en het programmeren van Plugins voor Joomla 1.5. Plugins zijn namelijk een zeer krachtige manier om de functionaliteit van een Joomla website uit te breiden. In de presentatie werd ingegaan in het zelf programmeren van een plugin.

De presentatie Programmeren van Plugins voor Joomla 1.5 bestond uit drie gedeelten:joomla plugin programmeren

 • Een algemeen gedeelte over Joomla Extensies:
  de verschillen tussen Componenten, Modules en Plugins;
  hoe componenten, modules en plugins samenwerken.
 • Plugins in het algemeen:
  de werking, hoe ze zijn ze opgebouwd, welke typen & events;
 • Een korte demonstratie over het bouwen van een Plugin:
  • het programmeren van een content plugin om bepaalde tekst in artikelen automatisch te voorzien van een hyperlink (bijv. Joomla! automatisch linken naar www.joomladagen.nl)
  • het programmeren van een search plugin om de functionaliteit van Joomla's standaard zoek component uit te breiden naar menu items. De huidige Joomla 1.5 core search plugins zijn procedureel opgebouwd (met functies).
   De menu search plugin uit deze presentatie is geheel object georienteerd (OOP) en afgeleid van een search plugin die James Kennard programmeerde voor zijn boek "Joomla! 1.5 Development Cookbook".