Skip to main content
Website migratie
Website migratie
Website migratie

Website migratie

De ondersteuning van verouderde software versies houdt een keer op. Dat is bij Joomla niet anders. Recente verouderde versies kunnen zonder veel problemen geupdated worden naar nieuwere versies.

Maar bij flink verouderde versies is een website migratie traject nodig.

Website migratie van Joomla 3.x

Om van Joomla 3.x naar Joomla 4.x over te stappen is een upgrade nodig. 3rd party extensions dienen bijgewerkt te worden naar de meest recente versies. Sommige extensies zijn niet compatible met Joomla 4. Soms zijn er kleine aanpassingen nodig, met name aan verouderde extensies en template aanpassingen. Joomla 3.10.x wordt tot en met augustus 2022 ondersteund met patches, en tot augustus 2023 met veiligheidsupdates.

Uitbreidingen

Behalve de Joomla software worden er op Joomla website vaak uitbreidingen gebruikt. Dergelijke 3rd party extensies zijn soms lastig over te zetten. Of er bestaan geen versies voor nieuwe Joomla versies. db8 kan u ondersteuning bieden bij de migratie naar nieuwere Joomla versies.

Overstappen op Joomla

Wilt u ook overstappen op Joomla? Bestaande websites zijn op verschillende manieren over te zetten naar een Joomla website.  Soms is het mogelijk om een bestaande website te migreren op database niveau. Soms is het een kwestie van handmatig kopieren + plakken. En in andere gevallen kan het worden geautomatiseerd.  

De keuze hangt af van de beschikbaarheid van een database en het aantal artikelen dat overgezet dient te worden. db8 heeft sinds 2005 ervaring met bedrijven te laten overstappen op Joomla, door middel van migraties van andere systemen naar Joomla.

Migratie op database niveau

Indien de huidige website is gebouwd met een CMS en de inhoud van de website vanuit een database op de pagina's wordt getoond, dan kan de inhoud van de website het best via database queries worden omgezet naar een database structuur die door Joomla CMS gebruikt kan worden.

Handmatig kopieren en plakken

Bij kleine websites met maximaal 15 pagina's is de gemakkelijkste manier om de website over te zetten naar Joomla, gewoon via de browser de teksten kopieren en als artikelen in de nieuwe Joomla website te plaatsen.

Geautomatiseerd knippen en plakken

Bij grotere websites met minimaal 15 pagina's kan het sneller zijn om een script te schrijven dat de inhoud van de website omzet in database records die door Joomla CMS gebruikt kunnen worden.

Oudere Joomla versies

Website migratie van Joomla 2.5

Om van Joomla 2.5 naar Joomla 3.x over te stappen is een update nodig. Joomla 1.6 en 1.7 zijn via Joomla 2.5.28 naar Joomla 3.x te updaten. Soms zijn er kleine aanpassingen nodig, met name aan verouderde extensies en template aanpassingen. Joomla 2.5.28 is de laatste versie in de Joomla 2.5 reeks. Deze versie wordt sinds 31 december 2014 niet meer ondersteund met (veiligheids) patches.

Joomla 1.5

De programmacode en databasestructuur van Joomla 1.5 is dusdanig anders dat die alleen via een migratie naar Joomla 3 te updaten valt. Oudere versies van Joomla blijven meestal lange tijd gewoon werken, mits de hosting partij de server software (PHP) niet naar nieuwere versies bijwerkt. Maar uit veiligheidsoogpunt is het verstandig om juist wel alle software up-to-date te houden. Joomla 1.5.26 is de laatste versie en wordt sinds september 2012 niet meer ondersteund met (veiligheids) patches.

Joomla 1.0

Joomla 1.0 werd in 2005 uitgebracht. Joomla 1.0.15 is de laatste versie en wordt sinds 22 juli 2009 officieel niet meer door Joomla ondersteund.