Skip to main content
Blog

Lighthouse - Het optimaliseren van webpagina's

Lighthouse is een open-source tool voor het verbeteren van de snelheid, kwaliteit en correctheid van webpagina's. Het is ontwikkeld door Google en wordt veel gebruikt door ontwikkelaars en bedrijven om hun websites te optimaliseren.

Met behulp van Lighthouse kunnen verschillende aspecten van een website worden geanalyseerd, waaronder snelheid, toegankelijkheid, best practices en SEO.

Hoe helpt Lighthouse bedrijven?

Lighthouse helpt bedrijven bij het optimaliseren van hun website op verschillende gebieden. Met de prestatie-audit van Lighthouse kunnen ontwikkelaars de laadsnelheid van hun webpagina's analyseren en optimaliseren. Dit is essentieel, omdat een snelle website een positieve gebruikerservaring bevordert en ook van invloed kan zijn op de zoekmachine rankings.

Daarnaast biedt Lighthouse ook inzichten in de toegankelijkheid van een website. Het controleert of de website voldoet aan de richtlijnen voor toegankelijkheid, zodat gebruikers met verschillende beperkingen de website probleemloos kunnen gebruiken.

Met betrekking tot best practices controleert Lighthouse of de website voldoet aan de aanbevolen webontwikkelingsstandaarden. Het identificeert mogelijke problemen of fouten in de code en geeft suggesties voor verbeteringen.

Tot slot helpt Lighthouse bedrijven ook bij het optimaliseren van hun SEO. Het controleert of de website geoptimaliseerd is voor zoekmachines en geeft aanbevelingen om de zichtbaarheid en ranking in zoekresultaten te verbeteren.

Hoe kunt u uw website met Lighthouse testen?

Een Google Chrome browser heeft een ingebouwde Lighthouse test modus. Die kunt u gebruiken om een Lighthouse test op uw website te doen via de volgende manier:

  • Open Google Chrome: Start de Chrome-browser op uw computer. Om enige invloed van browser plugins te voorkomen, kunt u het best de Incognito Mode opstarten.
  • Ga naar uw website: Typ het adres van uw website in de adresbalk en druk op Enter.
  • Open de ontwikkelaarstools: Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de pagina en selecteer "Inspect" of gebruik de sneltoets Ctrl+Shift+I (Windows/Linux) of Cmd+Opt+I (Mac) om de ontwikkelaarstools te openen.
  • Schakel het Lighthouse-paneel in: Navigeer naar het tabblad "Lighthouse" in de ontwikkelaarstools.
  • Start de audit: Kies de categorieën die u wilt testen, bijvoorbeeld "Performance", "Best Practises", "Accessibility" en "SEO". Klik vervolgens op de knop "Audit uitvoeren".
  • Analyseer de resultaten: Na het voltooien van de audit geeft Lighthouse gedetailleerde feedback over de prestaties en optimalisatie van uw website. Let met name op de SEO-gerelateerde suggesties om de zichtbaarheid van uw site te verbeteren.
  • Pas verbeteringen toe: Werk aan de aanbevolen optimalisaties om de algehele SEO-score van uw website te verhogen.

Met deze stappen kunt u regelmatig de snelheid, toegankelijkheid en SEO van uw website controleren en verbeteren.

Onze resultaten

Bij Lighthouse tests op websites van onze klanten streven we naar een score op desktop apparaten van meer dan 95% op het gebied van snelheid, toegankelijkheid, best practices en SEO. We zijn er trots op dat we voor db8.nl momenteel een score van 99% tot 100% behalen op al deze gebieden. Dit toont aan dat we onze eigen adviezen en best practices toepassen om de kwaliteit en prestaties van onze website te waarborgen.

Conclusie

Lighthouse is een waardevolle tool voor het optimaliseren van webpagina's. Het biedt bruikbare inzichten en aanbevelingen om de snelheid, kwaliteit en correctheid van websites te verbeteren. Door het gebruik van Lighthouse kunnen bedrijven hun gebruikerservaring verbeteren, hun website toegankelijker maken voor een breder publiek en hun zichtbaarheid in zoekmachines vergroten. Probeer Lighthouse vandaag nog en zie zelf welke verbeteringen je kunt maken!

Wilt u uw website laten optimaliseren met behulp van Lighthouse?

Neem contact met ons op