Skip to main content
Blog

Joomla 5.1 - ontdek de nieuwe verbeteringen

Op dinsdag 16 april 2024 werd Joomla 5.1 uitgebracht, dit is een nieuwe versie in de 5.x versie die verbeteringen en enkele nieuwe functionaliteiten aan Joomla toevoegd. Welke verbeteringen en nieuwe functies zitten er in Joomla 5.1?

1. Veiligere software updates met TUF (The Update Framework)

The Update Framework (TUF), is een beveiligingssysteem ontworpen om de manier waarop software updates worden uitgevoerd veiliger te maken. TUF zorgt ervoor dat updates echt zijn en niet zijn aangepast door hackers.

Het werkt als een serie van controles waarbij elke stap in het updateproces wordt gecontroleerd door verschillende sleutels en handtekeningen. Dit betekent dat zelfs als een hacker toegang krijgt tot één onderdeel van het systeem, ze niet gemakkelijk valse updates kunnen verspreiden omdat andere delen van het systeem deze niet zullen vertrouwen. TUF helpt dus om te verzekeren dat de updates die je ontvangt, veilig en betrouwbaar zijn.
Meer informatie over https://theupdateframework.io/

2. Verbeterde Darkmode

In Joomla 5.1 zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd in de Darkmode optie. Darkmode, of donkere modus, is een weergave-instelling waarbij de lichte achtergrondkleuren worden vervangen door donkere kleuren. Daardoor wordt de interface van een programma of website voornamelijk donker weergegeven.

Sommige mensen vinden dat prettiger voor hun ogen in een donkere omgeving. Maar het kan helpen om de levensduur van de batterij van mobiele apparaten te verlengen doordat lichtere schermen over het algemeen meer energie verbruiken. En sommige mensen vinden de donkere modus esthetisch aantrekkelijker.

In Joomla 5.0 werd de back-end in darkmode getoond als het in de browser was ingesteld. In Joomla 5.1 kan een gebruiker er zelf voor kiezen om de darkmode handmatig aan te zetten. Verder zijn er verbeteringen mbt de darkmode kleuren in de interface doorgevoerd. 

3. "Welcome Tour"

Een andere nieuwe functionaliteit is de "Welcome Tour", een welkomstrondleiding die automatisch start bij nieuwe installaties. En die handmatig kan worden geactiveerd na updates. Deze rondleiding verschijnt als een van de eerste opties in de lijst met rondleidingen op het dashboard. 

4. Overige verbeteringen

Verdere verbeteringen en bug fixes zijn te vinden op de github pagina van Joomla onder Milestones..