Skip to main content
Blog

HTTP Security Headers: Verbeter de veiligheid van uw website

HTTP Security Headers zijn digitale beveiligingsmaatregelen die websites kunnen nemen om ervoor te zorgen dat bezoekers de website veilig kunnen bezoeken.

De HTTP Security Headers zijn een reeks instructies die een webserver naar een webbrowser stuurt om extra beveiligingslagen toe te voegen aan de manier waarop een webpagina wordt geladen. Deze headers helpen bij het beschermen van websites tegen verschillende soorten aanvallen en verbeteren over het algemeen de algemene beveiliging van een webapplicatie.

Het implementeren van deze headers volgens de best practices draagt bij aan het verhogen van de algehele beveiliging van een website en het verminderen van de blootstelling aan verschillende beveiligingsrisico's.

Enkele belangrijke HTTP Security Headers

Voor de volledigheid geven we hier een korte technische uitleg over de belangrijkste headers en welke beveiligingsmaatregel ze bieden om de integriteit en veiligheid van een website te waarborgen.

X-Content-Type-Options

Met de X-Content-Type-Options header voorkomt de website dat een browser MIME-sniffing uitvoert op een responsinhoud. Dit vermindert het risico op bepaalde types aanvallen, zoals MIME-sniffing-aanvallen. Door deze header toe te voegen, kan een website aangeven dat de browser de ontvangen inhoud moet respecteren en niet moet proberen deze te raden of te wijzigen.

X-Frame-Options

Met de X-Frame-Options header bepaalt de website of een browser de webpagina in een <frame>, <iframe>, <embed> of <object> mag laden. Dit helpt clickjacking-aanvallen te voorkomen, waarbij een aanvaller probeert een gebruiker te misleiden door een onzichtbaar frame over een legitieme website te plaatsen en zo gevoelige informatie te stelen.

Referrer-Policy

Met de Referrer-Policy header bepaalt de website welke informatie over de oorsprong van de aanvraag wordt opgenomen in de HTTP-referer-header. Dit helpt de privacy van gebruikers te beschermen door te voorkomen dat gevoelige informatie, zoals URL's en queryparameters, wordt blootgesteld aan externe websites. Door een strikte referrer-policy te implementeren, kan een website de hoeveelheid informatie die wordt gedeeld met externe bronnen minimaliseren.

Strict-Transport-Security (HSTS)

HSTS is een belangrijke header die ervoor zorgt dat een webbrowser alleen verbindingen maakt met een website via HTTPS in plaats van HTTP. Hierdoor wordt het risico op zogenaamde "man-in-the-middle" aanvallen verminderd. Door HSTS te implementeren, kan een website afdwingen dat alle communicatie versleuteld is en dat gebruikers altijd een beveiligde verbinding gebruiken.

Permissions-Policy

De Permission-Policy header stelt websites in staat om aan te geven welke browserfuncties ze willen beperken of toestaan. Dit helpt potentiële beveiligingsrisico's te verminderen door onnodige functies uit te schakelen. Met deze header kunnen website-eigenaren aangeven welke toegang ze nodig hebben tot bepaalde functies, zoals camera, microfoon, geolocatie, enzovoort, en kunnen ze ervoor zorgen dat alleen vertrouwde bronnen toegang hebben tot deze functies. 

Content-Security-Policy

De Content Security Policy (CSP) bepaalt welke bronnen, zoals scripts, stijlen en afbeeldingen, mogen worden geladen en van waaruit. Hierdoor wordt het risico op cross-site scripting (XSS) aanvallen verminderd. Door een CSP-header toe te voegen, kan een website aangeven welke domeinen en bronnen vertrouwd zijn en welke niet, waardoor kwaadwillende scripts en externe bronnen worden geblokkeerd.

Implementeer HTTP Security Headers op uw website

 Door deze HTTP Security Headers op de juiste manier te implementeren, kunnen website-eigenaren de beveiliging van hun websites aanzienlijk verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het toevoegen van deze headers slechts een onderdeel is van een algehele beveiligingsstrategie. Het is ook essentieel om regelmatig updates en patches uit te voeren, sterke wachtwoorden te gebruiken en andere best practices voor webbeveiliging te volgen.

Onze resultaten

Wij streven we ernaar om websites van klanten zo goed mogelijk in te regelen, zodat securityheaders.com een A-rating geeft. Onze eigen website heeft een A-rating, wat aantoont dat we serieus omgaan met de beveiliging van onze websites.

Wilt u meer weten over HTTP Security Headers? En hoe we uw website kunnen beveiligen en beschermen tegen verschillende beveiligingsrisico's?

Neem contact met ons op