Skip to main content
Snelheid

Snelheid

De snelheid van een website wordt steeds belangrijk. Hoe langer het duurt voordat de pagina ingeladen is, hoe groter de kans is dat de bezoeker afhaakt (wegklikt). En snelle websites scoren beter bij zoekmachines.

Zoekmachines zoals Google laten de snelheid van een website meewegen in de zoekresultaten. db8 ondersteunt bedrijven om van hun websites een snelle website te maken.

Snelheid van een website

Verschillende factoren zijn van invloed op het hebben van een snelle website:

Server

Kies voor kwaliteitshosting en niet voor een kiloknaller. Het lijkt voordelig om voor enkele tientjes per jaar hosting te huren maar helaas zitten daar grote verborgen kosten aan: het kost meer tijd om de server zo optimaal mogelijk in te regelen. En vaak bereik je niet de snelheden die je bij een kwalitatieve hostingpartij wel kunt halen.

Cache

Het aanroepen van een database, opzoeken van gegevens in die database en het tonen van die gegevens op een pagina kost meer tijd dan het opvragen van een al eerder bewaarde pagina met dezelfde informatie. Dat gebeurt er bij cache. Er zijn verschillende soorten cache mogelijk, elk met z'n voor- en nadelen.

Template

Commerciele templates

Commerciele template club templates zien er vaak mooi uit. Ze worden gemaakt voor een groot publiek en bevatten ontzettend veel configuratie mogelijkheden en mooie effecten. Om die effecten mogelijk te maken, leveren de template verkopers er veel extensies (modules & plugins) bij. Commerciele templates bestaan veelal uit een template framework (plugin) gecombineerd met tientallen JavaScripts & CSS bestanden, lettertypes en plaatjes. Template frameworks zijn voornamelijk handig voor de template ontwikkelaars zelf om snel nieuwe templates te kunnen ontwikkelen. Maar door de grootte en hoeveelheid van bestanden wordt de template erg zwaar. Dat gaat ten koste van de snelheid. Toch zijn ook commerciele templates nog vaak flink te optimaliseren.

Maatwerk templates

Een optimale template is lichtgewicht, bevat maximaal 1 JavaScript en 1 CSS bestand en doet alleen wat nodig is. Een goede maatwerk template is vaak al beter geoptimaliseerd dan een commerciele template.

Extensies

Het aantal modules en plugins op een pagina is omgekeerd evenredig op de snelheid van de website. Hoe meer extensies er op een pagina actief zijn, hoe meer performance verlies. Door een goede analyse kunt u bepalen welke extensies welke invloed op de snelheid hebben.

Afbeeldingen

Zorg dat er niet meer data dan noodzakelijk vanaf de server naar de bezoeker wordt opgestuurd. Plaats de plaatjes in de meest optimale bestandsformaten en in niet grotere formaten dan nodig. Optimaliseer veelgebruikte plaatjes met lossless compressie hulpmiddelen.

Meer hulp nodig bij het opzetten van een snelle Joomla website? Neem contact op met db8

Website snelheid

Er zijn verschillende diensten waarmee de snelheid van een website bepaald kan worden:

 

Goede hosting

Een goede hostingpartij biedt:

  • geoptimaliseerde hosting
  • verschillende server cache mogelijkheden
  • snellere webservers (bijv Nginx ipv Apache)
  • Shell (SSH) toegang